Osby

Osby är en mindre tätort, idylliskt belägen invid Osbysjön i norra Skåne. Det är bara 33 kilometer till Hässleholm, 50 kilometer till Kristianstad och cirka 25 kilometer till Älmhult i Småland. Genom centrala Osby rinner Driveån. Naturen är väldigt vacker vilket gör utbudet av parker och motionsspår överväldigande.

Gamla Osby bestod från medeltiden fram till andra halvan av 1800-talet av Osby kyrka, prästgården, sex bondgårdar och några torp. Detta område kallas i dag Gamleby. År 1862 fick en station vid Södra stambanan, och därefter började Osby att växa, och utvecklade snabbt en förhållandevis omfattande industri och handel. På stambanan tar man sig i dag smidigt till bland annat Malmö, Lund, Helsingborg, Växjö och Stockholm och öster om Osby går riksväg mellan Malmö och Växjö.

"Os" är ett gammalt ord för åmynning. Ortnamnet betydde alltså ursprungligen "byn vid åmynningen", där Driveån är ån som åsyftas.

Det viktigaste och mest kända företaget i Osby var under många årtionden leksaksföretaget Brio, grundat 1884 av Ivar Bengtsson från Boalt. Osby var också känt för den omfattande tillverkning av värmepannor och tvättmaskiner som bedrevs av företaget Osby-Pannan, vilket grundades på 1930-talet av bröderna John och Gösta Darlin. Företaget existerar fortfarande, under namnet Osby Parca. I nutiden består tyngdpunkten i Osbys näringsliv av en livlig småföretagsverksamhet, inom de flesta branscher.

I Osby centrum finns en mängd butiker, servering eller annan service i bottenplanen. Husen skiftar från 2-4 våningar. Mitt i centrum ligger ett hotell/vandrarhem vid namn Stora Hotellet, och vid Osbysjöns östra strand ligger Osby Camping. Ett tiotal restauranger/caféer/pizzerior finns i Osby centrum, liksom matbutiker, banker, tandvård, läkare, klädaffärer, sportaffär och annan vardagsservice.

Osby har ett stort utbud för de idrottsintresserade på orten. Här ligger en stor idrottsplats, ishall, simhall, sporthall, bowlinghall och en driving range. I Osby finns bland annat hockeyklubben Osby IK, som tidigare spelat ett flertal säsonger i division 1. Före ishockeyns inträde i Osby på 1960-talet var IFK Osby en av Skånes ledande klubbar i bandy.

I Osby Kommun finns också ett brett utbud av olika kulturyttringar för boende av alla åldrar. Ett rikt föreningsliv, studieförbund, kommunen och privata initiativtagare berikar kommunen med ett stor kulturutbud inom teater, film, dans, musik och konst.